Blepharitis (ooglidrandontsteking)


Wat is blepharitis?
Blepharitis is een ontsteking van de ooglidrand. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Het is een chronisch probleem en kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan, maar ook nog op oudere leeftijd voorkomen.

Oorzaak
Blepharitis is een ontstekingsproces en speelt rond de wimpers, meiboomklieren en ooglidranden. Deze ontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn en kan de gezichtsscherpte verstoren wanneer het de traanfilm aantast. Overmatig geproduceerd vet van de talgklieren in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd.

Verschijnselen
De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. Ook kunnen jeuk en tranende ogen optreden. Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Aantasting van het hoornvlies door zweervorming komt soms voor.  De verschijnselen kunnen op zich, of in combinatie met andere voorkomen. De hevigheid van de klachten kan wisselen gedurende de dag of periode van het jaar.

Wat erg belangrijk is bij deze vorm van ooglidrandontsteking is het schoonmaken van de wimperharen en ooglidranden. Hierdoor kunnen de talgklieren in de ooglidrand weer goed gaan functioneren en zal de irritatie minder worden.

Poetsinstructie
Wat u nodig heeft:

  • Washandje / gaasjes
  • Warm water
  • Babyshampoo of een ander reinigingsmiddel, verkrijgbaar bij de apotheek.

Stap 1
Maak het washandje nat met warm water en leg het over de ogen heen tot het afgekoeld is.

Stap 2
Maak het washandje opnieuw nat met warm water en doe enkele druppels babyshampoo op het washandje. Poets goed tussen de wimpers, tot aan de ooglidrand. Zodat alle korreltjes verwijderd worden. Houdt hierbij het oog dicht. U kunt eventueel het onderste ooglid wat naar beneden trekken om tot aan de ooglidrand te poetsen.

Stap 3
Spoel de oogleden na met handwarm water.
Herhaal deze procedure 2 keer per dag, gedurende 5 dagen. Stop vervolgens 5 dagen. Herhaal dit proces tot de klachten over zijn.
Blepharitis is een aandoening die niet verdwijnt en alleen met goede ooglidhygiëne onderdrukt kan worden.
Een afwijkend poetsadvies mag alleen in overleg met de oogarts  worden uitgevoerd.
Wanneer het poetsen van de ooglidranden niet voldoende helpt, of wanneer de blepharitis zeer hevig is, kan er overwogen worden een antibioticazalf of druppels voor korte of langere tijd te gebruiken. Raadpleeg hiervoor uw arts.
De klachten kunnen, wanneer u net begint met poetsen, in de eerste week meer worden, maar moeten geleidelijk aan, in 3 à 4 weken duidelijk minder worden.
Voor vergoeding raadpleeg uw zorgverzekeraar en uw verzekeringspolis.