Chalazion


Wat is een chalazion?
Dit is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meiboom) in het ooglid.

Oorzaak
Door het verstopt raken van de uitvoergang kan het talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in de klier, deze raakt ontstoken en wordt rood, warm en dik.

Verschijnselen
Op een gegeven moment ontstaat er een pijnlijke zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid en niet in de rand van het ooglid zoals bij een ‘stiegje’ of ‘strontje’ (hordeolum). Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.

Diagnose
Door het ooglid om te klappen kan de oogarts zien of er een chalazion dan wel een hordeolum aanwezig is.

Behandeling
Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg twee maal daags gedurende 15 minuten een in heet water gedrenkte schone zakdoek op het ooglid. Een secundaire infectie kan met oogdruppels behandeld worden. De gezwollen klier kan, zolang dat nog gaat, leeggedrukt worden. Indien dit niet mogelijk is wordt het chalazion, onder lokale verdoving, door insnijden van het ooglid aan de binnenkant verwijderd. Daarna wordt een drukverband met oogzalf voor ten hoogste 24 uur gegeven.

Een chalazion kan eenmalig zijn, het kan echter ook voorkomen dat op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion ontstaat. Dit wordt dan op de zojuist beschreven wijze behandeld.

Voor vragen raadpleeg onze website www.opsisoogziekenhuis.nl

Voor vergoeding raadpleeg uw zorgverzekeraar en uw verzekeringspolis.

Bij spoed buiten werktijd is de oogarts bereikbaar op ons spoednummer: 088-6649699