Fluorescentie angiografie (onderzoek)


De oogarts maakt gebruik van een fluorescentie angiografie (FAG) wanneer het vermoeden bestaat dat het netvlies een aandoening heeft. Het netvlies is de binnenbekleding van het oog. Fluorescentie angiografie (FAG) is een onderzoek methode waarbij de oogarts het inwendige van het oog bestudeert en eventuele afwijkingen van het netvlies opspoort met behulp van speciale ‘kleurstoffoto’s’. De foto’s van het netvlies worden gemaakt nadat een speciale (in water oplosbare) kleurstof in de ader van de arm is gespoten. Bij een FAG wordt een kleurstof gebruikt; het is echter geen contrastvloeistof, zoals bij röntgenfoto’s wordt gebruikt. Het is een vloeistof die onveranderd wordt uit geplast. Deze kleurstof is fluoresceïne. De kleurstof verspreidt zich vrij snel via de grote lichaamsader door het hele lichaam en bereikt dus uiteindelijk ook het oog. In het oog komt de kleurstof terecht in de bloedvaten van het vaatvlies en netvlies. Dan worden meerdere foto’s van het netvlies achter elkaar gemaakt.

Bij een normaal oog vullen de bloedvaten van het netvlies zich met kleurstof; deze kleurstof lekt niet uit de bloedvaten. Bij netvliesaandoeningen kan de vloeistof wel lekken uit de bloedvaten en dit is op de foto’s dan te zien. Behalve het netvlies, kunnen ook afwijkingen in de onderlagen van het netvlies worden aangetoond bijv. het retina pigment epitheel en het vaatvlies (choroidea). De kleurstof maakt de afwijkingen veel beter zichtbaar.

 Waarom wordt fluorescentie angiografie (FAG) verricht?
Als de oogarts bij onderzoek een afwijking in het achterste deel van uw ogen vermoedt, kan een angiografie worden gedaan. Het angiogram kan meerdere afwijkingen opsporen, zoals:

  • afwijkende bloedvaten in het netvlies: indien de bloedvaten slechter van kwaliteit zijn, zoals kan voorkomen bij suikerziekte, kan de kleurstof door de vaatwand heen lekken (de kleurstof hoopt zich op buiten de bloedbaan).
  • het ontbreken van bloedvaten in het netvlies
  • het netvlies krijgt dan op die plaats geen bloed meer
  • allerlei afsluitingen van bloedvaten
  • schade aan de onderlaag van het netvlies
  • de vorming van afwijkende nieuwe bloedvaten die vanuit het vaatvlies onder het netvlies groeien
  • overige, minder vaak voorkomende afwijkingen

Het onderzoek zelf
De polikliniekassistenten druppelen beide ogen met pupil verwijdende druppels. Ook het oog zonder klachten wordt gefotografeerd. De pupil verwijdende druppels hebben tot gevolg dat u een paar uur wazig ziet. Wij raden u daarom aan met iemand mee te rijden of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het onderzoek wordt poliklinisch verricht. Tijdens het onderzoek zit u achter de camera en uw hoofd rust op een kinsteun.

Met één oog kijkt u naar een knipperend lampje. Voordat de fluoresceïne bij u wordt ingespoten, worden eerst enkele kleurenfoto’s gemaakt. Daarna spuit de arts de vloeistof in uw arm of hand. Direct daarna worden snel foto’s gemaakt. Tijdens het onderzoek ziet u telkens lichtflitsen, waardoor u geneigd bent om uw ogen dicht te knijpen. De gemaakte opnames zijn direct zichtbaar op een beeldscherm. Wij werken bij OPSIS met een digitale camera. Het voordeel hiervan is dat de foto’s direct beoordeeld kunnen worden en u de uitslag meestal direct meekrijgt. Door het flitslicht en de wijde pupillen ziet u na het fotograferen geruime tijd minder goed. Dit is van tijdelijke aard. Het kan prettig zijn om een zonnebril te dragen na het onderzoek. Wij raden u af om na het onderzoek zelf te rijden

Bijverschijnselen en risico’s van fluorescentie angiografie
Altijd, gele kleur: door de gele kleur van fluoresceïne heeft u tot enige uren na het onderzoek een geel gekleurde huid. Door de kleurstof bent u gedurende een dag extra gevoelig voor zonlicht. U kunt de dag van het onderzoek beter niet in de felle zon gaan zitten. Ook gebruik van de zonnebank wordt afgeraden. De kleurstof verdwijnt doordat de nieren de kleurstof in de urine uitscheiden. Hierdoor zal de urine tot 24 uur na inspuiting van de kleurstof een donker oranje kleur hebben. Deze bijverschijnselen zijn onschadelijk en verdwijnen vanzelf.

Soms, misselijkheid: fluoresceïne kan direct na inspuiting soms misselijkheid veroorzaken. Dit trekt meestal snel weer weg. U kunt gewoon van tevoren eten en drinken. Als u suikerziekte heeft, moet u zich gewoon aan uw dieet houden.

Zeldzaam, allergische reacties: deze reacties zijn zeldzaam. Wanneer ze optreden veroorzaken ze een roodheid en jeuk van de huid. Allergische reacties worden, afhankelijk van de ernst, behandeld met tabletten of injecties antihistaminica. Als u bij een vorig angiografisch onderzoek last heeft gehad van misselijkheid of een allergische reactie, of als u lijdt aan epilepsie of een schelpdierenallergie dan moet u dit van tevoren melden.

Zwangerschap: als u zwanger bent, is het raadzaam om het onderzoek uit te stellen tot na de bevalling.

Voor vergoeding raadpleeg uw zorgverzekeraar en uw verzekeringspolis.
Bij spoed buiten werktijd is de oogarts bereikbaar op ons spoednummer: 088-6649699