Folders Oogheelkundige Behandelingen

Hieronder kunt u verschillende behandel- en informatiefolders
inzien en downloaden.

Argon laserbehandeling

Bij netvliesproblemen kan er soms gekozen worden voor een laserbehandeling. Bij deze vorm van behandelen wordt door middel van een felle, smalle groene lichtbundel bloedvaten of defecten in het netvlies behandeld.
Enkele aandoeningen die behandeld worden met de Argonlaser:
– Diabetische Retinopathie
– Ablatio Retinae (netvliesloslating)
– Verstopt bloedvat
– Lekkend bloedvat
– Zwakke plekken
Uiteraard verschilt iedere aandoening en de daarbij behorende behandeling per patiënt.

Lees meer

 

Bewegende vlekken in het zicht

Bewegende deeltjes, vliegjes, stofjes of donkere vlekjes in het zicht. Heel erg vervelend, maar vaak een verschijnsel als gevolg van een normaal verouderingsproces van het oog. Mouches Volantes, ofwel drijvertjes, zijn troebelingen in het glasachtig lichaam van het oog.

Het glasachtig lichaam is in de jeugdjaren een gelachtige structuur die doorzichtig is. Dit glasachtig lichaam wordt door de jaren heen steeds wateriger. Vergelijkbaar met een gelatinepudding die buiten de koelkast staat.

Lees meer

Blepharitis (ooglidrandontsteking)

Blepharitis is een ontsteking van de ooglidrand. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Het is een chronisch probleem en kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan, maar ook nog op oudere leeftijd voorkomen.

Blepharitis is een ontstekingsproces en speelt rond de wimpers, meiboomklieren en ooglidranden. Deze ontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn en kan de gezichtsscherpte verstoren wanneer het de traanfilm aantast. Overmatig geproduceerd vet van de talgklieren in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd.

Lees meer

Chalazion

Chalazion is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meiboom) in het ooglid. Door het verstopt raken van de uitvoergang kan het talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in de klier, deze raakt ontstoken en wordt rood, warm en dik. Op een gegeven moment ontstaat er een pijnlijke zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid en niet in de rand van het ooglid zoals bij een ‘stiegje’ of ‘strontje’ (hordeolum). Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.

Lees meer

Droge en natte ogen

De traanfilm van het oog beschermt het oogoppervlak tegen invloeden van buitenaf.  Wanneer er iets mis is met de tranen van de ogen kunt u klachten krijgen van droge of natte ogen. De traanfilm bevat drie verschillende laagjes, een slijmlaagje, een waterlaag en een vetlaag. Samen zorgen deze ervoor dat de traanfilm goed op het oog blijft plakken en een goede bescherming heeft tegen beschadigingen en ontstekingen.Wanneer de traanfilm uit balans is, kunnen verschillende klachten optreden.

Lees meer

 

Ectropion- en entropioncorrectie

Bij een ectropion staan de onderoogleden af van het oog. Naast het feit dat dit cosmetisch storend kan zijn, gaat de traanpunt ook afstaan van het oog, wat klachten kan geven van tranende ogen, roodheid en terugkerende ontstekingen. Om een afstaand onderooglid te corrigeren wordt een ectropion-correctie uitgevoerd. Dit is een operatie aan de onderoogleden waarbij een klein stukje huid wordt weggehaald en het ooglid weer tegen het oog gaat staan.

Het tegenovergestelde van een ectropion is een entropion. Een ooglid dat teveel naar binnen staat. Dit kan schade geven aan het oog omdat de wimperharen dan tegen het hoornvlies schuren. Dit veroorzaakt irritatie en beschadigt de oogbol en het hoornvlies.

Lees meer

Fluorescentie angiografie (onderzoek)

De oogarts maakt gebruik van een fluorescentie angiografie (FAG) wanneer het vermoeden bestaat dat het netvlies een aandoening heeft. Het netvlies is de binnenbekleding van het oog. Fluorescentie angiografie (FAG) is een onderzoek methode waarbij de oogarts het inwendige van het oog bestudeert en eventuele afwijkingen van het netvlies opspoort met behulp van speciale ‘kleurstoffoto’s’. De foto’s van het netvlies worden gemaakt nadat een speciale (in water oplosbare) kleurstof in de ader van de arm is gespoten. Bij een FAG wordt een kleurstof gebruikt; het is echter geen contrastvloeistof, zoals bij röntgenfoto’s wordt gebruikt. Het is een vloeistof die onveranderd wordt uit geplast. Deze kleurstof is fluoresceïne.

Lees meer

Glaucoom

Bij glaucoom (hoge oogdrukziekte) wordt de oogzenuw beschadigd door een te hoge druk in het oog.  Het aantal  zenuwvezels van de oogzenuw neemt af en op termijn kan dit leiden tot gezichtsvelduitval en zelfs blindheid. 1,5% van de Nederlanders heeft glaucoom. Er bestaat niet 1 vaste oorzaak voor het ontstaan van glaucoom. Er zijn een hoop factoren samen die zorgen dat glaucoom zich ontwikkelt.

Lees meer

Gezichtsveldonderzoek

Het gezichtsveld is het deel van de omgeving dat u met een oogopslag kunt waarnemen. Dus wanneer u naar 1 punt kijkt. Sommige oogaandoeningen of neurologische aandoeningen zorgen ervoor dat het gezichtsveld centraal of vanuit de periferie wordt aangedaan. Omdat het erg sluipend gaat en het zo ver van het midden van het blikveld begint merkt u daar soms zelf niet veel van. Met een gezichtsveldonderzoek kan men in kaart brengen of het hele gezichtsveld nog in tact is.

Lees meer

Hoge bloeddruk en het oog

Wanneer u een hoge bloeddruk (hypertensie) heeft kan dit ook schade geven aan de ogen, ook wel hypertensieve retinopathie genoemd. De slagaderen voorzien het lichaam van zuurstof en de aderen voeren afvalproducten af. Het oog is hierbij geen uitzondering. Als de bloedvaten schade ondervinden kan dit dus ook gevolgen hebben voor het zien.

Lees meer

Intravitreale injectie

Uw arts heeft u voorgesteld een behandeling te ondergaan voor uw oogaandoening. Stel vragen aan uw behandelend arts indien iets niet duidelijk is, zodat u de volgende informatie goed begrijpt en kunt beslissen of u deze behandeling zou willen ondergaan.

U heeft een oogaandoening waarbij als complicatie nieuwvorming van bloedvaten of vochtlekkage uit bestaande bloedvaten is ontstaan. Hiervoor bestaat momenteel een behandeling met medicijnen. Deze medicijnen remmen de vaatnieuwvorming en vaatlekkage af. Onderzoek heeft wereldwijd uitgewezen dat hierdoor het ziekteproces kan worden afgeremd en in bepaalde gevallen zelfs een sterke verbetering van de gezichtsscherpte kan worden bereikt.

Lees meer

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula, of de gele vlek. Maculadegeneratie wordt ook wel ‘slijtage van het netvlies’ genoemd. Met het ouder worden kan de kwaliteit van de macula achteruit gaan. Afvalstoffen hopen zich op onder het netvlies. Het scherpe zien wordt minder en beelden kunnen vervormd worden. De rest van het netvlies blijft wel werken, zo ziet men de omgeving nog wel, alleen in het midden ontstaat een donkere vlek.

Lees meer

OCT-scan

Optical Coherence tomography (OCT) is een beeldvormende techniek die hoge-resolutie beelden kan maken van structuren van het oog. De beelden geven een doorsnede weer van bijvoorbeeld het netvlies of de oogzenuw van het oog. Meestal wordt de OCT gebruikt om een beeld te maken van het centrale deel van het netvlies, de gele vlek of macula genoemd en de zenuwvezellaag rondom de oogzenuw. Het apparaat stuurt een infrarode lichtbundel, via de pupil, in het oog op het netvlies. Er wordt gescand m.b.v. een optische lichtbundel. De verschillende structuren van het netvlies reflecteren (terugkaatsen) dit licht vervolgens terug, via de pupil, weer naar buiten het oog. Hier wordt het teruggekaatste licht opgevangen door het apparaat. Er ontstaat een beeld van een dwarsdoorsnede van het netvlies, opgebouwd uit verschillende kleuren.

Lees meer

 

Oogdruppelen

Om het gewenste resultaat van uw oogdruppels te bereiken, is het van belang dat de druppels op de juiste manier in uw oog terechtkomen.In de bijsluiter staat informatie over het gebruik van de oogdruppels, over eventuele bijwerkingen, over het bewaren van de oogdruppels en over het tijdstip dat u het beste kunt druppelen.

Lees meer

Ooglidcorrectie

Dermatochalasis (afhangende bovenoogleden) wordt meestal veroorzaakt door veroudering van de huid: de houd wordt ruimer doordat de vezels in de huid hun elasticiteit verliezen. Het onderhuidse bindweefsel verslapt soms ook tegelijkertijd waardoor het onderliggende vet naar voren kan uitpuilen. Dit veroorzaakt volle oogleden en/of een plaatselijke oogzwelling in de ooghoek aan de kant van de neus. Bij de ooglidcorrectie wordt overtollig huidweefsel, vaak samen met spier en vet, verwijderd. Meestal wordt de ingreep aan beide oogleden verricht om symmetrie te bevorderen.

Lees meer

Orthoptisch onderzoek

Orthoptie is de leer van het ‘goed’ of ‘recht’ zien. De ontwikkeling van het zien vindt in de eerste 6 a 7 levensjaren plaats. Door een rechte oogstand kunnen beiden ogen zich optimaal ontwikkelen. Indien er iets mankeert aan de samenwerking tussen de ogen of aan de oogstand kan dat voor problemen zorgen. Echter, de samenwerking tussen de ogen kan op alle leeftijden en door verschillende oorzaken verstoord raken.

Lees meer

Perifere iridotomie: YAG-laserbehandeling

De bouw van ieder oog is anders. Het ene oog is langer dan het andere. Wanneer weinig  ruimte is in een oog kan de iris (regenboogvlies) te dicht bij de cornea (hoornvlies) zijn en de kamerhoek in het oog verstoppen. Het gevolg hiervan is dat acuut glaucoom ontstaat. De oogdruk stijgt plotseling tot alarmerende waarden.

Lees meer

Pterygium

Het witte gedeelte van het oog is bedekt met een doorzichtig bindvlies. De conjunctiva genaamd, de conjunctiva loopt tot aan het hoornvlies. Wanneer wildgroei in dit bindvlies ontstaat kan dit over het hoornvlees heen gaan groeien. Men spreekt dan van een ptergium.

Lees meer

Punctum pluggen

Om uw klachten met betrekking tot de droge ogen aan te pakken heeft de arts u voorgesteld om punctum plugjes te plaatsen. Ook wel traanweg plugjes genoemd. Een punctum plug is een klein plugje van silicone materiaal en wordt geplaatst in het afvoerkanaaltje van het oog. Op deze manier blijven de tranen langer in het oog en wordt het oog natter.

Lees meer

SLT-laser

Selectieve Laser Trabeculoplastiek  is een goed alternatief voor oogdruk verlagende medicatie bij de behandeling van glaucoom. Naast het voordeel dat er niet, of minder vaak gedruppeld moet worden, met soms belastende bijwerkingen, is het effect langdurig of zelfs blijvend. Eén laserbehandeling is vaak al voldoende om het gewenste resultaat te behalen.

Lees meer

Sondage

Tranende ogen, epiphora genoemd, kunnen heel vervelend zijn. Men wordt erop aangesproken en het vertroebelt het zicht. Veel artsen zijn geneigd dit probleem niet serieus te nemen en geven vaak als antwoord: ‘Beter tranende ogen dan droge ogen’.Toch zijn er oplossingen voor dit vervelende probleem. Bij OPSIS oogziekenhuis worden veel ingrepen gedaan om het afvoerkanaal van de tranen goed open te zetten; sondages.

Lees meer

Staar (cataract)

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de ooglens. Deze lens is normaal gesproken helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er probleemloos doorheen vallen en kunt u beelden scherp zien. Bij staar wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaat u waziger zien. Ook ziet u kleuren grauwer. Daarnaast kunt u dubbel zien en last hebben van fel licht en schitteringen. Wanneer dit het geval is, heeft u staar: een veel voorkomende oogaandoening.

Lees meer

Suikerziekte en het oog

Door suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen beschadigingen optre­den binnen in het oog. Zonder dat het zicht onmiddellijk minder wordt, kunnen toch afwij­kin­gen aanwezig zijn in het net­vlies. Men noemt dit diabe­tische retinopa­thie. Wan­neer deze schade­lijke afwijkingen niet tijdig worden onderkend en behandeld, kan blind­heid het gevolg zijn. Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte waarbij veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies.

Lees meer

Nastaar: YAG-laserbehandeling

Na een staaroperatie (cataractoperatie) kan vertroebeling van het lenszakje van de oude lens ontstaan. De gezichtsscherpte vermindert dan weer. Men spreekt in zo’n situatie van nastaar. Of en wanneer nastaar zich ontwikkelt hangt van een aantal factoren af: leeftijd, operatietechniek, soort lens die wordt geïmplanteerd.

Lees meer

Vitreomaculaire tractie

De macula, of gele vlek genoemd, is het centrale gedeelte van het netvlies waarmee scherp gekeken wordt. Bij vitreomaculaire tractie VMT (ook wel Pucker membraan) zit er een vliesje aan de macula. Dit vliesje trekt aan de macula en veroorzaakt zwelling, lekkage en littekenweefsel. Wanneer dit gebeurt neemt de kwaliteit van het zien af en kunnen verschillende klachten ontstaan.

Lees meer