Gezichtsveldonderzoek


Het gezichtsveld is het deel van de omgeving dat u met een oogopslag kunt waarnemen. Dus wanneer u naar 1 punt kijkt. Sommige oogaandoeningen of neurologische aandoeningen zorgen ervoor dat het gezichtsveld centraal of vanuit de periferie wordt aangedaan. Omdat het erg sluipend gaat en het zo ver van het midden van het blikveld begint merkt u daar soms zelf niet veel van. Met een gezichtsveldonderzoek kan men in kaart brengen of het hele gezichtsveld nog in tact is.

Het onderzoek
De meting wordt gedaan met behulp van een halve bol met een lichtje in het midden. U moet met de kin in de kinsteun gaan zitten en het voorhoofd tegen een beugel. Er wordt 1 oog afgedekt, beide ogen worden onafhankelijk van elkaar getest. Het is de bedoeling dat u gedurende het hele onderzoek naar het lichtje in het midden van het apparaat blijft kijken. Vanaf de zijkant komen er hele kleine witte lichtpuntjes in beeld. Wanneer u zo’n puntje waarneemt moet u op de knop drukken die u in de hand heeft. De puntjes zijn afwisselend zwak of sterk verlicht en ze wisselen van positie. Knipperen tijdens het onderzoek is toegestaan.

Een gezichtsveldonderzoek duurt afhankelijk van de onderzoeksmethode tussen de 7 en 20 minuten per oog. U hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen voor dit onderzoek. Zorg wel dat u uitgerust bent.

Heeft u contactlenzen, dan is het gemakkelijk als u deze WEL in heeft tijdens het onderzoek, echter, voor het meten van de oogdruk is het noodzakelijk dat u de contactlenzen tijdelijk uit doet. Neem dus uw lensbakje en vloeistof mee.

Het gezichtsveldonderzoek wordt in het kader van onderzoek in het algemeen vergoed door uw zorgverzekeraar, raadpleeg uw polis voor de voorwaarden.