Maculadegeneratie


Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula, of de gele vlek. Maculadegeneratie wordt ook wel ‘slijtage van het netvlies’ genoemd.

Oorzaak
Met het ouder worden kan de kwaliteit van de macula achteruit gaan. Afvalstoffen hopen zich op onder het netvlies. Het scherpe zien wordt minder en beelden kunnen vervormd worden. De rest van het netvlies blijft wel werken, zo ziet men de omgeving nog wel, alleen in het midden ontstaat een donkere vlek.

De diagnose van Maculadegeneratie
Er zijn twee vormen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)

Droge Leeftijdsgebonden maculadegeneratie
Dit is een sluipend proces, de kwaliteit van het netvlies gaat langzaam achteruit. Dit is de zogenaamde ‘goedaardige’ vorm van LMD.

Natte Leeftijdsgebonden maculadegeneratie LMD
Bij de natte LMD komt er vocht in de macula. Dit kan ontstaan als er bloedvat gaat lekken. Het vocht beschadigt de lichtgevoelige cellen in het netvlies, wat een snelle en ernstige achteruitgang van het gezichtsvermogen veroorzaakt.

Opsis beschikt over de Spectraal Optical Coherence Tomography scanner. Met dit moderne apparaat kan maculadegeneratie in een zeer vroeg stadium worden vastgesteld.

De behandeling
Bij de behandeling van LMD is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de droge en de natte vorm.

Droge Leeftijdsgebonden maculadegeneratie LMD
Voor droge LMD zijn er nog geen behandelingen aanwezig. Wel zijn er vitaminecombinaties verkrijgbaar waarvan in grote studies is aangetoond dat het de verergering van droge LMD remt. Roken verergert de droge LMD. Bij de droge LMD is het belangrijk dat u in de gaten houdt of er vertekening gaat optreden in de beelden van de omgeving zoals een bocht in een raamkozijn of regel van een schrift. Dit kan wijzen op het ontstaan van de ‘natte’ vorm.

Natte Leeftijdsgebonden maculadegeneratie
Sinds enige tijd worden vaatgroeiremmende geneesmiddelen (anti-VEGF) toegediend door middel van een injectie in het oog. Er is gebleken dat de injectie minimaal 3 keer toegediend moet worden, hierna wordt er alleen indien nodig opnieuw geïnjecteerd.

Nieuwere stoffen kunnen de behandeltijd verkorten maar worden nog maar sporadisch door verzekeraars vergoed. Door deze middelen stopt het bloedvat met lekken waardoor verdere achteruitgang tegengegaan wordt. Bij een aanzienlijk deel van de patiënten stabiliseert de gezichtsscherpte en bij een deel van de patiënten verbetert de gezichtsscherpte zelfs.

Omdat de ziekte, zonder behandeling, meestal progressief is, is het bereiken van stabilisatie van het ziektebeeld dus ook al een succes voor maculadegeneratie patiënten.

Bij spoed buiten werktijd is de oogarts bereikbaar op ons spoednummer: 088-6649699