Nastaar: YAG-laserbehandeling


Na een staaroperatie (cataractoperatie) kan vertroebeling van het lenszakje van de oude lens ontstaan. De gezichtsscherpte vermindert dan weer. Men spreekt in zo’n situatie van nastaar. Of en wanneer nastaar zich ontwikkelt hangt van een aantal factoren af:

  • Leeftijd, hoe jonger de patiënt, des te eerder ontwikkelt de nastaar
  • Operatietechniek
  • Soort lens die wordt geïmplanteerd

De behandeling
Met een laser kan een opening in het lenszakje ‘gesneden’ worden, zodat weer voldoende licht in het oog kan vallen. Deze behandeling vindt gewoon op de polikliniek plaats en is volkomen pijnloos. Onder normale omstandigheden zijn bij een laserbehandeling van het oog geen specifieke complicaties te verwachten. U hoeft voorafgaand aan de behandeling niks bijzonders te doen. Op de dag van de behandeling wordt u bij binnenkomst gedruppeld om de pupil te verwijden. Wanneer deze druppel is ingewerkt zal de oogarts de behandeling uitvoeren. Omdat uw pupil verwijd is, is het niet verstandig zelfstandig met de auto terug te rijden. Vaak is controle niet noodzakelijk.

Na de behandeling is het mogelijk dat u enkele bewegende deeltjes in beeld ziet.

Een alternatief voor deze behandeling is een operatie, waarbij het zakje van de lens chirurgisch wordt verwijderd. Dit is echter een veel zwaardere ingreep dan de laserbehandeling en wordt vrijwel niet meer uitgevoerd.

Een nastaarbehandeling wordt in het algemeen door de zorgverzekeraar vergoed, raadpleeg uw polis.

Wanneer u klachten en/of opmerkingen heeft kunt u ons bereiken via onze website.

Bij spoed buiten werktijd is de oogarts bereikbaar op ons spoednummer: 088-6649699