Pterygium


Het witte gedeelte van het oog is bedekt met een doorzichtig bindvlies. De conjunctiva genaamd, de conjunctiva loopt tot aan het hoornvlies. Wanneer wildgroei van dit bindvlies ontstaat kan dit over het hoornvlies heen gaan groeien. Men spreekt dan van een pterygium.

Oorzaken
De exacte oorzaak van de groei van een pterygium is niet duidelijk. Wel speelt erfelijkheid, etnische achtergrond en leefklimaat een rol.

Behandeling
Meestal zit een pterygium aan de neuskant van het oog en vaak heeft men er geen last van. Wanneer een pterygium verder groeit kan deze echter voor de pupil gaan groeien en het zicht verminderen. Ook bestaat de mogelijkheid dat een pterygium chronisch ontstoken raakt en irriteert. Wanneer dit het geval is wordt een pterygium chirurgisch verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het over het hoornvlies gegroeide bindvlies wordt weggehaald. Afhankelijk van de grootte van de wond beslist de arts of het nodig is om de wond te hechten met een oplosbare hechting.

Na deze ingreep is het oog erg gevoelig en dat blijft enkele dagen aan, het is dus niet verstandig om zelfstandig terug te rijden na de behandeling. U krijgt van de oogarts pijnstillende tabletten en oogdruppels. Ook moet gedruppeld worden met een ontstekingsremmend middel en een antibioticum om het oog rustig te laten genezen.

Voorafgaand aan de behandeling hoeft u geen bijzondere maatregelen te nemen.

In de regel wordt 1 oog per keer behandeld. Na de behandeling bij ons wordt soms ook nog een afspraak voor u gemaakt voor een bestraling. Dit is in sommige gevallen aan te raden om terug groei te voorkomen.

Na de operatie vinden nog enkele controles bij de arts en optometrist plaats.

Risico’s
Het grootste risico dat na de operatie kan ontstaan is opnieuw een groei van een pterygium. Herbehandeling is een optie, als weer klachten optreden. Om dit tegen te gaan wordt door de arts soms gekozen voor plaatselijke bestraling van het oog.

Alternatieven
Afgezien van de chirurgische ingreep zijn geen andere behandelopties mogelijk voor een pterygium.

Voor vergoeding raadpleeg uw zorgverzekeraar en uw verzekeringspolis.

Bij spoed buiten werktijd is de oogarts bereikbaar op ons spoednummer: 088-6649699