Punctum pluggen


Om uw klachten met betrekking tot de droge ogen aan te pakken heeft de arts u voorgesteld om punctum plugjes te plaatsen. Ook wel traanweg plugjes genoemd.

Een punctum plug is een klein plugje van silicone materiaal en wordt geplaatst in het afvoerkanaaltje van het oog. Op deze manier blijven de tranen langer in het oog en wordt het oog natter.

De procedure
Punctum pluggen worden eenvoudig geplaatst door de arts op de operatiekamer. De behandeling is niet pijnlijk. Voordat de behandeling wordt uitgevoerd hoeft u zelf geen specifieke voorbereidingen te treffen. Vlak voordat u de operatiekamer binnengaat worden de ogen gedruppeld met een verdovende oogdruppel. De arts rekt het traanpuntje eerst op voordat de plug geplaatst wordt. Vervolgens plaatst hij het plugje in de traanpunt. Meestal worden beide ogen tegelijk behandeld.

Na de behandeling kun u zelfstandig terug naar huis. U hoeft geen oogdruppels of andere medicatie te gebruiken na de behandeling. U kunt, na de behandeling, het gevoel hebben alsof er wat in het oog zit. Dit gevoel trekt in enkele uren weg.

Enkele weken na de behandeling wordt er en korte controle uitgevoerd. Dit om te kijken of de plugjes goed blijven zitten en of u verbetering heeft gemerkt.

Resultaten
In meerderheid van de gevallen is er een vermindering van de klachten. Wanneer dit niet het geval is, kan er bij gedruppeld worden met kunsttranen. Wanneer het nodig is kunnen de traanweg plugjes eenvoudig weer verwijderd worden. Wij plaatsen in de regel alleen pluggen in het onderste traanweg kanaaltje. Een alternatief voor de behandeling is een chronisch gebruik van kunsttranen.

De behandeling van droge ogen met behulp van punctum pluggen wordt in het algemeen door uw zorgverzekeraar vergoed. Raadpleeg uw polis of verzekeraar.

Bij spoed buiten werktijd is de oogarts bereikbaar op ons spoednummer: 088-6649699