SLT-laser


Selectieve Laser Trabeculoplastiek  is een goed alternatief voor oogdruk verlagende medicatie bij de behandeling van glaucoom. Naast het voordeel dat er niet, of minder vaak gedruppeld moet worden, met soms belastende bijwerkingen, is het effect langdurig of zelfs blijvend. Eén laserbehandeling is vaak al voldoende om het gewenste resultaat te behalen.

Poliklinische behandeling
De SLT-Laserbehandeling wordt poliklinisch uitgevoerd. Met de laserpulsjes worden de cellen van het afvoersysteem (trabekelsysteem) van het oog gestimuleerd om vocht af te gaan voeren. Dit wordt gedaan met behulp van een contactglas, een soort opzet contactlens, waarin zich een spiegeltje bevindt, waardoor de lichtstraal van de laser het trabekelsysteem kan bereiken.

De behandeling is pijnloos. De SLT laser is een zogenaamde Nd:YAG laser die de energie in een puls van drie nanoseconden uitstoot. Hierbij treedt er slechts een minimale omzetting plaats naar warmte. Dit maakt dit type van laser heel veilig, laat geen littekens achter en kan mede daardoor eventueel herhaald worden.

Plaatselijke verdoving
Voor de laserbehandeling wordt het oog plaatselijk verdoofd met behulp van druppels. Op het oog wordt een contactglas gezet, waarna met de laser circa 60 tot 100 spots worden geplaatst. Dit gebeurt meestal tijdens één behandeling.  U ziet geen lichtflits of iets dergelijks. De behandeling is pijnloos en duurt ongeveer een kwartier.

Het oog kan nadien licht geïrriteerd zijn.

Resultaat van de behandeling
U hoeft op de dag van de laserbehandeling niet rustig aan te doen. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is pas na enkele weken vast te stellen.

Bijwerkingen
Deze vorm van laserbehandeling heeft bijzonder weinig bijwerkingen. Het effect van de laserbehandeling hangt af van het type glaucoom. Bij primair openkamerhoek glaucoom is het resultaat in 55% – 70 % met één of meerdere behandelingen van de gevallen bevredigend. Indien nodig kan de behandeling na verloop van tijd worden herhaald.

Een alternatief voor de behandeling is het chronisch gebruik van oogdruppels.

Geen make up voor de behandeling
Voor de behandeling mag geen make up op het gezicht gebruikt worden, omdat make up het laserlicht absorbeert en reflecteert.

Voor vergoeding van de behandeling raadpleeg uw zorgverzekeraar en verzekeringspolis voor de voorwaarden.

Bij spoed buiten werktijd is de oogarts bereikbaar op het spoednummer: 088 – 6649 699