Vuurwerk afsteken. Voor veel mensen is dit onlosmakelijk verbonden met de jaarwisseling. Om de nacht zo veilig mogelijk te laten verlopen, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Draag een veiligheidsbril

Steekt u vuurwerk af? Draag dan een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen. Ook als u toekijkt is het zeer aan te raden een bril te dragen: vuurwerk is onvoorspelbaar.

Bescherm je oren

Hoewel wij als oogziekenhuis hameren op de gezondheid van het oog, vinden we het ook belangrijk te noemen dat de oren beschermd dienen te worden. Door oordoppen of andere beschermers te dragen, kan gehoorschade als gevolg van harde knallen voorkomen worden.

Steek veilig af

Zet pijlen in een fles, half gevuld met zand of water. Op deze manier voorkomt u dat het vuurwerk een andere kant op gaat dan dat de bedoeling is. Steek het vuurwerk met een lange aansteker aan. Houd daarbij uw arm gestrekt om zoveel mogelijk afstand te creëren en hang niet boven het vuurwerk. Neem direct na het afsteken ruim afstand van het vuurwerk. Gaat het vuurwerk niet af? Steek hem dan nooit nog een keer aan en blijf uit de buurt.

Veilig toekijken

Kijkt u toe? Houd dan minimaal 25 meter afstand van de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken. Rook niet in de buurt van het vuurwerk en zie erop toe dat het vuurwerk alleen door volwassenen wordt afgestoken die niet te veel hebben gedronken. Bij voorkeur zet u een veiligheidsbril op ter bescherming van de ogen.

Als het misgaat

Houd een emmer water of een kleine brandblusser bij de hand voor het geval er toch iets mis gaat. Ook kunt u het afgestoken vuurwerk in de emmer met water dompelen om het veilig weg te kunnen gooien. Als er iemand gewond raakt, bel dan direct de hulpdiensten. Houd eventuele brandwonden ten minste tien minuten onder lauw water terwijl u wacht op hulp.

Wij wensen u een fijne en veilige jaarwisseling toe!