Perifere iridotomie: YAG-laserbehandelingWanneer wordt een YAG PI (perifere iridotomie) verricht?
De bouw van ieder oog is anders. Het ene oog is langer dan het andere. Wanneer weinig  ruimte is in een oog kan de iris (regenboogvlies) te dicht bij de cornea (hoornvlies) zijn en de kamerhoek in het oog verstoppen. Het gevolg hiervan is dat acuut glaucoom ontstaat. De oogdruk stijgt plotseling tot alarmerende waarden.

Wanneer de anatomie van een oog zodanig is dat wij een kans op acuut glaucoom aanwezig achten, bieden wij de mogelijkheid tot een preventieve behandeling om de kans hierop te verminderen: een YAG PI.

De behandeling
Een YAG PI is een laserbehandeling. Deze wordt poliklinisch uitgevoerd door de oogarts met behulp van een YAG Laser in onze laserkamer. Met deze laser wordt een heel klein gaatje gemaakt in het regenboogvlies. Voorafgaand aan de behandeling wordt u gedruppeld om de pupil klein te maken. Dit gaatje is met het blote oog niet zichtbaar en zal dus ook cosmetisch niet storend zijn. De voorbereiding en de behandeling duren bij elkaar ongeveer een uur en wordt maar aan 1 oog per keer uitgevoerd. Wanneer beide ogen behandeld moeten worden zult u dus 2 aparte laserafspraken moeten maken.

Na enkele maanden vindt meestal nog een controle plaats, om te zien of het gaatje mooi open blijft. Bij dichtgroeien van het gaatje kan de behandeling herhaald worden.

Bijzonderheden
Meestal verloopt de behandeling door het toedienen van verdovende druppels weinig pijnlijk, maar afhankelijk van de duur en de soort behandeling, kan soms pijn worden gevoeld.

Na de behandeling ziet u vaak minder scherp door de verblinding tijdens de behandeling. Zelden kan een kleine bloeding ontstaan, waardoor het zien iets langer minder scherp is. Wij adviseren u om na de behandeling niet zelf naar huis te rijden. Het kan prettig zijn een zonnebril te dragen de eerste uren na de behandeling. Het oog kan de eerste dagen wat rood zijn en een zandgevoel geven. Dit trekt meestal snel weer weg.

Complicaties
Afgezien van wat roodheid of prikkeling of in zeldzame gevallen een lichte bloeding 1 tot 3 dagen na de behandeling zijn geen complicaties bij deze behandeling bekend.

Alternatieven
Een YAG PI is een preventieve behandeling, het verkleint het risico op een acute stijging van de oogdruk.

Voor vergoeding van de YAG PI raadpleeg uw zorgpolis of doe navraag bij uw zorgverzekeraar.

Bij spoed buiten werktijd is de oogarts bereikbaar op ons spoednummer: 088-6649699